Η φετινή εργασία των μαθητών της Γ΄ τάξης του Τομέα Ηλεκτρονικής του ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου είναι μια επέκταση της περυσινής εργασίας. Οι μαθητές επέλεξαν να υλοποιήσουν μια ηλεκτρονική διάταξη η οποία θα εντοπίζει την πιο έντονη φωτεινή πηγή και θα την ακολουθεί όπως το ηλιοτρόπιο ακολουθεί τον ήλιο (εξού και το όνομα).
Καρδιά του συστήματος θα αποτελεί και πάλι η πλατφόρμα Arduino ενώ επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν 4 φωτοαντιστάσεις, 2 σερβοκινητήρες και ένα ποτενσιόμετρο.
Οι 4 φωτοαντιστάσεις τοποθετούνται σε μια διάταξη πίνακα 2x2 ενώ ανάμεσά τους υπάρχει πέτασμα που δημιουργεί την απαραίτητη σκίαση. Το ρόλο του πετάσματος έχει αναλάβει η καρδιά του ηλιοτροπίου η οποία είναι κατασκευασμένη από φελιζόλ.
Οι δυο σερβοκινητήρες συνδέονται μεταξύ με τέτοιο τρόπο ώστε ο ένας να εκτελεί την κίνηση στο οριζόντιο επίπεδο και ο δεύτερος στο κατακόρυφο επίπεδο. Με τη συνδυασμένη κίνηση των δυό τους επιτυγχάνεται η στροφή του όλου συστήματος προς την πηγή του φωτός. Ο ένας σερβοκινητήρας έχει κολληθεί στην κορυφή της βάσης με τρόπο ώστε ο άξονας περιστροφής του να είναι κατακόρυφος. Στον άξονα προσαρμόστηκαν βραχίονες που εκτελούν περιστροφή στο οριζόντιο επίπεδο. Πάνω στους βραχίονες αυτούς κολλήθηκε ο δεύτερος σερβοκινητήρας με τρόπο ώστε ο άξονας περιστροφής του να είναι οριζόντιος (κάθετος σε σχέση με τον πρώτο κινητήρα). Στο βραχίονα που προσαρμόσαμε στον δεύτερο κινητήρα πακτώθηκε η διάταξη των τεσσάρων φωτοαντιστάσεων.
Οι τέσσερεις φωτοαντιστάσεις λειτουργούν σαν αισθητήρες φωτός. Οι μετρήσεις γίνονται με τη χρήση διαιρέτη τάσης. Οι μετρήσεις διαβάζονται από το Arduino το οποίο περιστρέφει τη διάταξη με τη χρήση των 2 σερβοκινητήρων. Ουσιαστικά οι φωτοαντιστάσεις βρίσκονται στις θέσεις πάνω δεξιά (UR), πάνω αριστερά (UL), κάτω δεξιά (DR) και κάτω αριστερά (DL). Οι φωτοαντιστάσεις αντιμετωπίζονται σαν ζεύγη, οι πάνω, οι κάτω, οι αριστερά και οι δεξιά. Για κάθε 2 ζεύγη (τα πάνω και κάτω ή τα αριστερά και δεξιά) φωτοαντιστάσεων υπολογίζεται η διαφορά των μέσων τιμών της έντασης του φωτός και συγκρίνεται με μια τιμή κατωφλίου (η οποία καθορίζεται με το ποτενσιόμετρο) και έτσι το arduino αποφασίζει αν οι σερβοκινητήρες θα περιστραφούν αριστερά ή δεξιά (ο πρώτος) και πάνω ή κάτω (ο δεύτερος) ή αν θα μείνουν ακίνητοι.
Ο κώδικας του arduino καθώς και φωτογραφίες και videos θα αναρτηθούν σύντομα.
Συμμετέχουν οι μαθητές : Βαγενά Νένα, Γκούβρας Ιωάννης, Δίπλας Σπυρίδων, Κακαλιούρας Σπυρίδων, Μόνκα Κλέβι, Μπαλή Νάντια, Ξάνθης Παναγιώτης, Πανόπουλος Ευάγγελος, Στεφόπουλος Κωνσταντίνος, Φραγκούλης Σωτήριος και Χαραλάμπους Γεώργιος.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαζαχαρίας Αθανάσιος (ΠΕ12.10) και Μαυρογιάννης Αδαμάντιος (ΠΕ17.08).